reiniging van de intieme delen van je paard.

Verzorgen is een prettige manier om een ​​band met je paard te krijgen. Borstelen, hoeven uitkrabben, staart uitpluizen, af en toe een wasbeurt. Dat doen we allemaal regelmatig.  Het schoonmaken van de intieme gedeeltes van een mannelijk paard is echter een onaangename klus die eigenaren en ruiters meestal vermijden. Van potentieel geschopt worden tot gebrek aan kennis of preutsheid, mensen met ruinen en hengsten ontlopen de taak vaak helemaal. Dierenartsen zijn het er echter over eens dat het schoonmaken en inspecteren van de intieme delen van een paard een noodzakelijk en regelmatig onderdeel is van het behoud van hun gezondheid.

Bij paarden die in het wild leven komt het nauwelijks voor dat de geslachtsdelen last hebben van viezigheid en / of problemen.
Doordat ze de merries in hun kudde dekken en ook veel zwemmen wordt het op een natuurlijke manier schoongehouden. Bij onze gedomesticeerde paarden is de hormoonhuishouding en huisvesting vaak dusdanig veranderd dat het van invloed is op het functioneren van het geslachtsorgaan, denk aan ruinen. Daarom is het van groot belang dat het geslachtsorgaan regelmatig wordt schoongemaakt.
Een overmaat aan smegma en vuil kan zich ophopen waardoor er een “Boon”kan ontstaan.
Dit is voor het paard pijnlijk en onaangenaam. Dit kan diverse klachten veroorzaken zoals veel plassen en een gevoelige of pijnlijke onderrug.

Wat is een “Boon”?

Een “boon” is de algemene naam voor een verzameling Smegma in de punt van de penis van het paard. De buis waar de urine doorgaat wordt de urethra genoemd en net boven de urethra is een holte, genaamd de urethrale fossa, en dit is waar de opeenhoping van vuil, urine en dode huidcellen plaatsvindt, wat resulteert in verharde “bonen”. Als de bonen groter worden , verstoren ze het vermogen van het paard om goed te urineren, wat kan leiden tot allerlei soorten infecties en nierproblemen. Over het algemeen zullen paarden die ernstige bonen hebben duidelijk ongemak ervaren. Een beetje alsof je constant met een steentje in je schoen loopt.

Symptomen :          
– Breed lopen met achterbenen
– Gezwollen koker
– Slecht gebruik achterhand
– Staartschuren
– Telkens op rust staan
– Weinig en vaak plassen of sproeien
– Weinig drinken
– Verandering in gedrag of stemming 
– Bokken

Er zijn ook veel ziekten die kunnen voorkomen in dit deel van de anatomie – kankers zoals plaveiselcelcarcinoom, virussen zoals het papillomavirus en een stam van het herpesvirus, evenals bacteriële en schimmelinfecties. Hoe fijn is het dan als dit in een vroeg stadium ontdekt wordt en dat de dierenarts er vaak nog wat aan kan doen.

WIST JE DAT…

  • 1 a 2 x per jaar de intieme delen gereinigd moet worden.
  • Een merrie ook schoongehouden moet worden, tussen de tepels gaat o.a vuil en zweet zich ophopen.  Ook de plek onder de staart bij een merrie geregeld reinigen.
  • Vooral tijdens de warme periode de vliegen ook voor de nodige problemen kunnen zorgen. Extra hygiëne is noodzakelijk.
  • Het aftrekken van velletjes heel pijnlijk is, net als een velletje van je lip aftreken.
  • Bethadine, shampoos en andere schoonmaakmiddelen uit de boze zijn ivm aantasten van de natuurlijke zuurgraad en de bacteriële balans.
  • Er mensen zijn die gespecialiseerd zijn in het reinigen van de intieme delen van het paard. Ze worden ook wel Sheath Cleaners genoemd.