Het doel van het schoonmaken van de schacht van een paard is om het te inspecteren en er zeker van te zijn dat het gezond is. Er zijn veel ziekten die kunnen voorkomen in dit deel van de anatomie – kankers zoals plaveiselcelcarcinoom, virussen zoals het papillomavirus en een stam van het herpesvirus, evenals bacteriële en schimmelinfecties. Het komt hier op neer dat het hele omhulselgebied vuil verzamelt van paarden die rollen, bereden worden en buiten spelen in de modder enz. dus het is belangrijk om de schacht schoon te maken om vuil te minimaliseren dat infecties kan veroorzaken.

Om de noodzaak van het reinigen van de schacht te begrijpen, is het handig om wat meer te weten over de geslachtsdelen van mannelijke paarden. De huls omvat drie anatomische delen – de buitenste huls, de voorhuid die eruitziet als huidplooien en de penis – en alle drie hebben onderhoud nodig. Om het omhulsel gesmeerd te houden en om de voorhuid en de penis uit te kunnen schuiven en terug te trekken, produceren mannelijke paarden van nature talg uit de talgklieren in hun omhulsel. Wanneer talg wordt gecombineerd met vuil, natuurlijke bacteriën en dode huidcellen, vormt het plakkerige, stinkende, grijszwarte smurrie genaamd smegma die de binnenkant van de schacht bedekt, het gebied tussen de schacht en de voorhuid, plus de penis. Smegma beschermt het gebied tegen irritaties tijdens het sporten. Vaak zijn er grote schilferende huidschilfers op de penis. Dat is gewoon het lichaam dat cellen afstoot. Het is normaal. 

Tijdens seksuele opwinding en activiteit wordt smegma op natuurlijke wijze losgemaakt van de penis van een wilde hengst, terwijl bij gedomesticeerde fokhengsten de omhulsels meestal voor en na het fokken worden schoongemaakt. Maar veel  paarden worden gecastreerd, wat natuurlijke seksuele activiteit voorkomt. Omdat ze hun penis niet gebruiken voor het beoogde doel, is reiniging en inspectie van de schacht vereist.
Maar het plezier houdt hier niet op. Een ander belangrijk onderdeel van de anatomie van het mannelijke paard is het urethrale divertikel, een klein zakje naast de urethra aan het einde van de penisschacht.  Wat we een‘ boon ’noemen, is een wasachtig geel, grijs zwartachtig conglomeraat van urine, calciumcarbonaat, afval uit de omgeving en afgestorven cellen die een plug vormen in het divertikel van de penis.” Bonen voelen aan als een harde knobbel waar er geen zou moeten zijn, en kunnen zo groot zijn als een golfbal of een euro, waardoor het urineren mogelijk wordt beperkt. Sommige zijn rond, sommige lang en meer potloodachtig, en soms komt het voor dat er geen zijn. Bonen moeten worden verwijderd. Ze zijn vaak een bron van ongemak, omdat ze ruimte innemen op een plek waar geen ruimte hoort te zijn, en drukplekken en veranderingen in de urinestraal kunnen veroorzaken. Dus hoe weet de paardeneigenaar of de schacht van zijn paard moet worden schoongemaakt?
Als de schede van het paard duidelijk vuil is – bijvoorbeeld smegma die zichtbaar aan de schede, voorhuid of penis hangt – en na 12 maanden niet is schoongemaakt, deze waarschijnlijk moet worden schoongemaakt en geïnspecteerd. Als een ruin niet langer urineert met een gezonde stroom, er ongemak is tijdens het urineren, of de huls of penis opgezwollen is, de huls mogelijk moet worden schoongemaakt en geïnspecteerd, of er kan een boon aanwezig zijn.
Uiteindelijk is de schacht een belangrijk onderdeel van de anatomie dat moet worden opgenomen in het reguliere gezondheids onderhoudsprogramma van het paard, en een jaarlijkse inspectie zal ervoor zorgen dat alle onderdelen gezond blijven.